donderdag 24 november 2011

Huishouden in turbotempo

In het verleden, toen onze oma’s zo oud waren als wij, was het huishouden een complete dagtaak. Alleen al met de was waren ze een hele dag bezig, om nog maar niet te spreken over het schrobben van de vloer en het boenen van de plintjes. Tegenwoordig trekt bijna niemand dat meer, zeker niet als er kinderen zijn in combinatie met een baan buiten de deur. En om eerlijk te zijn, wie heeft er nog zin om zich de hele dag met het huishouden bezig te houden?



Een huishoudschema

Met een drukbezet leven vergeet je wel eens wanneer je ook alweer voor het laatst het toilet hebt schoongemaakt. Of je ontdekt op maandagmorgen dat je niks schoons meer hebt om aan te trekken. Dan kan een huishoudschema handig zijn. Schrijf eens alles op wat je in een week gedaan wilt hebben en verdeel dit over de dagen dat je er tijd voor hebt. Als je jezelf aanleert om elke maandag een bonte was te draaien en elke donderdag de witte was, op vrijdag het toilet te poetsen en op woensdag te stofzuigen maak je het jezelf al een stuk makkelijker. Print je schema en hang het bijvoorbeeld in de keuken, of gebruik een whiteboard. Ook handig als je man of kinderen eens willen helpen maar totaal geen idee hebben wat er eigenlijk allemaal moet gebeuren!



Supersnel schoonmaken

En dan komt er over een uurtje visite. Paniek! Je huis is een slagveld en alleen al het idee dat iemand zijn nek breekt over de zooi of dat de koffiekopjes aan de tafel vastplakken bezorgt je al angstzweet. Dan heb je een paar dingen nodig:
  • Stofzuiger
  • Pak wegwerpschoonmaakdoekjes
  • Grote plastic tas
  • Grote mand of klapkrat
  • Kartonnen doos
  • Wc-reiniger (eventueel)
Begin bij de voordeur en werk naar de woonkamer toe. Om te beginnen hang je de jassen netjes aan de kapstok en zet je alle schoenen in het gelid. Alles wat verder rondslingert en wat je wilt bewaren mik je in de mand of krat, wat weg kan in de plastic tas. Is de gang klaar, stofzuig die dan. Neem deurkrukken en vieze deuren af met een doekje en gooi dit weg. Moet de wc nog schoon, spuit er dan vast wat wc-reiniger in en laat dit intrekken. In de keuken stapel je je vuile vaat zoveel mogelijk op, desnoods in een teiltje dat je in het aanrechtkastje zet. Neem het aanrecht en de kraan af met een doekje. Eventuele vieze vlekken op de vloer kun je ook prima met een doekje wegpoetsen. Even stofzuigen, volgende halte: de woonkamer. Verzamel al het rondslingerende oud papier en gooi dit in de doos. Speelgoed en ander rond slingerend spul gooi je in je mand of krat, alles wat weggegooid kan worden komt in de plastic tas. Neem tafels en de bovenkant van kasten af met een doekje. Stofzuig de hele handel, neem de bank ook even mee met een opzet borsteltje (als je dat hebt) en leg kussens en kleden netjes neer. In het toilet neem je deurkrukken en lichtknop af met een doekje, borstel de pot en neem deze ook af met doekjes (bij het deksel beginnen). Stofzuigen en met twee of drie doekjes snel de vloer dweilen met de hand. Leeg het prullebakje in je plastic tas, en stop de tas in de vuilnisbak in de keuken. Vervolgens de hele vuilniszak in je container gooien en vervangen. Doos met oud papier in de schuur, krat met bewaar dingen in de bijkeuken en stofzuiger opruimen: Hoera! Binnen een half uur alles weer netjes.


Tips

  • Zuig eens een beetje waspoeder op voordat je je huis stofzuigt, dan ruikt alles meteen lekker fris.
  • Vieze kookplaten heb je snel schoon met keukenreiniger. Insprayen, laten intrekken en afnemen met keukenrol. Zet de vuilnisbak vast naast je neer om het nog sneller te doen.
  • De pitten van je gasfornuis maak je makkelijk schoon door ze ’s avonds in een vuilniszak te stoppen en hier wat ammonia bij te gieten. Goed afbinden en buiten neerzetten, de volgende morgen kun je ze afwassen en zijn ze weer superschoon.
  • Leg oude kranten bovenop je keukenkastjes, je ziet er niks van en je hoeft nooit meer het plakkerige vet weg te schrobben.
  • De douchecel schoonnmaken wordt een stuk leuker als je het doet terwijl je er zelf onder staan. Insprayen, beetje schrobben en afspoelen. Ook het uitspoelen van een handwas gaat heel gemakkelijk onder de douche. 
  • Als het heeft gesneeuwd leg je je vloerkleed op de kop op een schoon stuk sneeuw, dan trekt al het vuil er uit zonder dat je er iets voor hoeft te doen (okee, behalve het sjouwen met een rol tapijt dan).
  • Honden- en kattenharen haal je snel van het tapijt door er met een rubberen trekker overheen te gaan (zo’n ding dat je voor de vloer van de badkamer gebruikt). Op stoelen en banken haal je ze snel weg door een afwashandschoen aan te trekken en hiermee de boel op te vegen. Of helemaal makkelijk: doe dit met een natte hand.
  • Kinderspeelgoed maak je snel schoon door het in een kussensloop te doen, deze goed dicht te binden en te wassen op 30 graden. Doe er wat handdoeken bij tegen het gerammel.
  • Klapkratten zijn niet alleen voor boodschappen. Je kunt er supersnel mee opruimen (zie ook boven), spullen van beneden naar boven brengen en andersom, je kunt ze als wasmand gebruiken en met een badlaken erin wordt het een snel poppenbedje voor als je kleine nichtje op bezoek komt. Bovendien zijn ze erg geschikt om troep in te bewaren bij tijdelijke projecten (surprises maken bijvoorbeeld). En het mooiste: na gebruik klap je ze in en ruim je ze zo op!

  • En wil je echt supersnel schoon en netjes? De beste optie is een eigen schoonmaakster natuurlijk, maar dan ben je gauw 25 euro per week kwijt. Heb je een vriendin die er ook weinig zin in heeft, maak dan eens een ochtend bij elkaar schoon! Bij een ander zie je vaak veel beter wat er gebeuren moet en het is ook nog eens een stuk leuker. Wissel op dezelfde ochtend van huishouden en je komt thuis in een piekfijn huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten