donderdag 24 november 2011

Thema activiteiten op het kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf worden thema activiteiten georganiseerd. Maar wat is dat nou eigenlijk en wat houd dat in?



Wat zijn thema-activiteiten?

Thema-activiteiten zijn activiteiten die specifiek op een thema gericht zijn. Er word een thema uitgekozen en rondom dit thema worden dan uitstapjes gedaan, er worden verhaaltjes over voorgelezen, er word getekend met betrekking tot het thema, echt van alles.

Een voorbeeld:
Het thema is al bedacht, dat word “de politie”. De kinderen maken een tafeltje in een hoekje van het dagverblijf, peuterspeelzaal enz. waarop zij allemaal spulletjes leggen die te maken hebben met het thema “politie”. De kinderen maken een kleurplaat van een politieman, ze maken een politieauto van karton en wc-rolletjes, ze verven een politiemotor en er word een verhaaltje verteld over een politieman en een boef. Ook kan er eventueel nog een uitstapje gemaakt worden naar het politiebureau.



Wat voor thema-activiteiten zijn er?

Een heel goed voorbeeld van een thema-activiteit die bijna elke opvang heeft is natuurlijk Sinterklaas. Maar ook de kerst, Pasen, herfst, winter, zomer en lente worden regelmatig gebruikt als Thema. Maar er zijn natuurlijk een heleboel dingen die als thema gebruikt kunnen worden, ook het winkelcentrum, de supermarkt, familie, dieren enz. kunnen als Thema gebruikt worden.

Voor welke leeftijd zijn de thema-activiteiten?

Thema activiteiten zijn er voor kinderen in elke leeftijd, het thema moet alleen wel aangepast zijn aan de belevingswereld van het kind. Een kind van 14 jaar heeft natuurlijk geen behoefte aan het thema supermarkt maar vind het thema oorlog of cultuur veel interessanter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten