donderdag 24 november 2011

Isla Holbox, een parel aan de Mexicaanse kust

Witte stranden, heerlijke zonneschijn, vriendelijke bevolking en een prachtige natuur, dat is een combinatie die voor velen zeer aantrekkelijk is voor een welverdiende vakantie. Isla Holbox is een pareltje aan de Mexicaanse noordkust, waar u dit alles kunt vinden. Isla Holbox is als ‘gewone’ strandvakantie, huwelijksreis of als rustoord tijdens een rondreis een uitstekende bestemming, waar u kunt genieten van een optimale vakantie.



Algemene informatie

De Maya's vormen de oorspronkelijke bevolking van het eiland. In de 16e eeuw is het eiland door piraten ontdekt, die trouwden met de lokale bevolking. De huidige bevolking stamt voor een groot deel nog af van deze eerste inwoners van Isla Holbox. Ook de belangrijkste bron van inkomsten is, zoals al sinds het verre verleden, nog altijd de visvangst.

De lengte van het eiland bedraagt ongeveer 42 kilometer en de breedte slechts 2 kilometer. Het eiland ligt ten noordwesten van Cancun bij het schiereiland Yucatan. Dit is tevens de plek waar de Golf van Mexico en de Caribische Zee elkaar treffen.



Flora en fauna

Slechts 3 kilomter van het eiland is bewoond. De overige 39 kilometer bergt een schitterende ongerepte natuur, die voor een deel beschermend is in de vorm van het natuurpark 'Yum Balam'. In deze ongerepte natuur vinden onder andere schildpadden, krokodillen, dolfijnen, walvishaaien, pelicanen en flamingo's een rustig oord. Ook herbergt het park 150 verschillende vogelsoorten, waaronder de Fragatvogel. In het natuurpark wordt onder andere onderzoek verricht naar de schilpadden en de walvishaaien.

Op Isla Holbox is het vrijwel het gehele jaar mogelijk om de roze flamingo's te bewonderen. De walvishaaien kunnen worden gezien in de periode juni tot en met augustus.



Reis

Isla Holbox is vanuit Nederland het snelst te bereiken via een vlucht naar Cancun. Deze duurt gemiddeld zo'n 12 uur. Vervolgens per huurauto of taxi naar het kustplaatsje Chiquila. Vandaar een korte overtocht met de ferry. Vanaf Cancun is de gemiddelde reisduur 4 uur. Het is op Isla Holbox ongeveer 7 uur vroeger dan in Nederland.



Accomodaties

Op Isla Holbox bevinden zich een aantal eenvoudige hotels. Een aanrader is de bijzondere accomodatie van Villas Delfines, welke geheel passend is gebouwd met de omliggende wondershone natuur. Dit ecologische hotel is grotendeels opgebouwd uit materiaal uit de rechtstreekse natuur. Het energieverbruik wordt door alternatieve natuurvriendelijke bronnen mogelijk gemaakt. Het hotel ligt direct aan het strand en op loopafstand tot het centrum van het eiland.

Isla Holbox heeft verschillende restaurants, met name in het centrale deel van het eiland. Visgerechten, Mexicaanse keuken en fast food zijn het meest voorkomend. Het amusement op het eiland is zeer beperkt.



Overige informatie

Er is geen bank aanwezig op het eiland. In het internetcafe en bij sommige hotels is het mogelijke dollars te wisselen. Tevens wordt in een aantal hotels een credit card geaccepteerd.

Mogelijke activiteiten

Helaas wordt er vanaf het eiland niet gedoken, maar er zijn wel vele andere activiteiten die zeker de moeite waard zijn;
  • Windsurfen
  • Kitesurfen
  • Snorkelen
  • Kanoeen
  • Eiland verkennen met golfkarretje
  • Excursie vogeleiland
  • Excursie magrovebos
  • Spotten walvishaai en dolfijnen

En tot slot is de schoonheid van de dagelijkse zonsondergang zeker het genieten waard...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten