donderdag 24 november 2011

Waar op te letten bij aanschaf home cinema set

De thuisbioscoop

U kijkt thuis naar een goede film of een mooi concert en er gebeurt iets met u: u bent erbij. U bent onderdeel van het verhaal, u beleeft het! U denkt verder aan niets, dat geeft rust.

Hierdoor komt die beleving:
  1. Een goed, scherp en helder beeld.
  2. Een goede geluidsinstallatie met meerkanaalsgeluid.
  3. Een film of muziek-dvd die u aanspreekt.
  4. U; u bent gemotiveerd om te kijken en te luisteren.

Homecinema

Dit kunt u niet alleen beleven in de bioscoop maar ook thuis met een homecinema-installatie. Het geluid is erg belangrijk. Rondom u hoort u de geluiden op de juiste plaats, in de juiste sterkte, absoluut gelijklopend met het beeld. Beeld en geluid samen zorgen voor de intentie waarmee u naar een film of muziek-dvd kijkt en luistert.

Deze week de home cinema set, volgende keer gaan we nader in op de tv’s.

Geluid; hifi
Een goede homecinema-installatie is hifi. Hifi is kwalitatief hoogstaande audio- en videoapparatuur. Bij deze apparatuur staat de natuurlijke weergave van beeld, geluid en natuurlijk samengaan van beeld en geluid centraal. (in een volgende weekly zullen we dieper ingaan op hifi)
Geluid 5.1 versus 2.1
De meest gebruikte geluidsinstallatie bij homecinema is een 5.1 surroundsound installatie. 6.1 en 7.1 bestaat ook maar zien we nauwelijks. In opkomst zijn de installaties waar 5.1 geluid wordt gemaakt met maar 2.1 boxen. Virtual surround sound wordt dit genoemd. Het geluid van beide systemen is met elkaar vergelijkbaar.

Geluid; versterker / receiver
Om homecinemageluid in 5.1 te versterken hebt u nodig een:
  • 6 kanaalsversterker met 6 aparte voor- en eindversterkers. Of een ……
  • 6 kanaalsreceiver met 6 aparte voor- en eindversterkers, gecombineerd met een tuner om radio te luisteren.
Geluid; meerkanaals
De scheiding in 5+1 luidsprekers is als volgt: 5 luidsprekers voor de middelhoge en hoge tonen en 1 subwoofer voor weergave van de lage tonen.

Geluid; subwoofer
De subwoofer, de “1” in de 5.1 installatie zorgt voor de bass. Lage tonen zorgen voor het onderbuikgevoel. Lage toon hoort u niet alleen dat voelt u ook. Echt lage tonen brengen de lucht zo sterk in trilling dat andere voorwerpen gaan meetrillen. Zo’n voorwerp bent u zelf. Er bestaan twee subwoofertypen, die technisch sterk van elkaar verschillen.
  1. Passieve subwoofer, een luidsprekerbox met alleen een ingebouwd filter zodat die luidspreker alleen de lage tonen te verwerken krijgt.
  2. Actieve subwoofer, de eindversterker in de subwooferbox ingebouwd. Als u kunt dan kiest u voor een actieve subwoofer. Lage tonen vragen veel vermogen van een versterker of receiver. Een actieve subwoofer heeft een eigen ingebouwde versterker en belast dus de versterker/receiver niet.
Geluid; vijf andere luidsprekers
Het beste koopt u een installatie met 5 dezelfde speakers voor de middelhoge en hoge tonen. Ze moeten echt hetzelfde klinken. Dan voorkomt u dit: als u linksvoor en rechtsvoor de luidsprekers van uw stereo-installatie gebruikt en een centerspeaker van een ander soort, dan zult u ervaren dat er in het midden bijvoorbeeld een “lap”over het geluidsbeeld hangt. Bijv. als een paard van links naar rechts galoppeert. Dat paard is dan even weg, dat is zonde.
Geluid; All-in-One-box
Het eenvoudigst, u koopt een complete set, daarin treft u aan:
  • Receiver
  • DVD speler of –recorder
  • Luidsprekersysteem
Alle componenten in deze All-in-One-box zijn maximaal op elkaar afgestemd. Als deze tevens van hetzelfde merk is als u tv of beamer kunt u vaak met een afstandsbediening toe.

Geluid; luidsprekerkabel
Bij de meeste los gekochte sets en bij veel All-in-One-boxen gaat de geluidskwaliteit naar boven als u de luidsprekers aansluit met “echt” luidsprekerkabel. De koperen kern daarvan is groter van doorsnede dan van zomaar een snoertje en zorgt voor minder inwendige weerstand en daardoor voor beter geluid. Die investering is zijn geld zeker waard.

Geluid; plaats luidsprekers
Subwoofer, lage tonen zijn niet of nauwelijks richtingsgevoelig. Plaats de sub waar het u uitkomt, het liefst in een hoek. Dit luistert niet zo nauw. Liever niet achter u, dat klinkt vreemd.


De vijf luidsprekers

  • Voor: Links, midden en rechts.
  • Achter: Links en rechts
  • De afstand tussen de voorluidsprekers zal rond de drie meter liggen, tussen de achterluidsprekers ook.
  • Richt de luidsprekers zoveel mogelijk naar het punt waar u gaat luisteren. De subwoofer hoeft u niet te richten. De opstelling van deze vijf luidsprekers is echt belangrijk. Experimenteer ermee voor het beste resultaat.

Bewijs

Als u thuis naar een goede film of dvd kijkt met een goede surroundinstallatie, dan ervaart u het volgende. U kijkt naar een film, en ineens gebeurt er iets met u: u bent erbij, u ondergaat het zelf, u bent onderdeel van het verhaal, u beleeft het! U denkt aan niets anders. U hebt een goede homecinema installatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten